O κόσμος τελειώνει, κανείς δεν ξέρει πώς και γιατί. Οι θεατές ακούν τη φωνή του αφηγητή που περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυρας σε αντίστροφη μέτρηση τις 9 τελευταίες μέρες του κόσμου. Βροχή, δυνατός αέρας και ομίχλη. Μέρες πανικού και εξεγέρσεων, απόγνωσης ή ακατανόητης ευφορίας, όπου οι άνθρωποι κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους, τραγουδούν, προσπαθούν να αποφύγουν τη βροχή, ερωτεύονται κλπ.

Σκηνή 3 / Εξωτερικό / Νύχτα / Πεζόδρομος
ΑΦΗΓΗΤΗΣ (voice over): Ημέρα Όγδοη.Την ημέρα αυτή τα σύννεφα διαλύθηκαν και εμφανίστηκε ένα λευκό φώς. Το φώς αυτό που ονομάστηκε Το Δίκαιο Σέλας αποκάλυψε κάθε μειονέκτημα στα κτίρια και στους ανθρώπους. Αυτή ήταν η Δικαιότερη μέρα απ’ όσες ακολούθησαν. Κρυώναμε. Ποτέ ξανά δεν είδαμε την πόλη τόσο όμορφη.
Ακούγεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης από τα μεγάφωνα: Όλα είναι υπό έλεγχο. Οι τρομοκράτες πυροβολήθηκαν. Είστε περικυκλωμένοι. Επιστρέψτε στα σπίτια σας και στους δικούς σας. Επαναλαμβάνουμε. Οι τρομοκράτες και υπαίτιοι των ταραχών πυροβολήθηκαν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι νεκροί. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη. Όλα είναι υπό έλεγχο. Επιστρέψτε στα σπίτια σας και στους δικούς σας.
Η περφόρμανς Cinemascope κινείται στο όριο μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου. Πίσω από ένα μεγάλο τζάμι οι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά, παρακολουθούν το ‘θέαμα’ που εκτυλίσσεται έξω, στο δρόμο. Βλέπουν 13 ηθοποιούς που ζουν τις τελευταίες ημέρες του κόσμου, μαζί με περαστικούς, που άθελά τους συμμετέχουν κι αυτοί. Ακούν τις σκέψεις των ηθοποιών, τεχνητά ηχητικά εφέ και τη φωνή ενός αόρατου αφηγητή. Η ιστορία είναι προϊόν μυθοπλασίας. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται είναι προϊόν φαντασίας και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.


ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ: Πότε σταματήσατε να πιστεύετε οτι κάποιος ή κάτι θα σώσει το κόσμο; "Την ημέρα της ομίχλης" - "Σήμερα" - "Ελπίζω ακόμα". Πιστεύετε οτι η ζωή θα εκλείψει τελείως; "Ναι" - " Ίσως" - "Όχι". Θέλετε να μιλήσουμε λίγο; Ναι, κι εγώ φοβάμαι πολύ... Αλλά εγω θα το κάνω... Όχι, δεν έχω όπλο... Χάπια... Δεν μπορώ τα αίματα. Είχατε φίλους; 
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ: Ναι, είχα.
ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ: Πολλούς;
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ: Ναι, είχα πολλούς, εσείς;
ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ: Είχα, ναι.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ: Σας αγαπούσανε;
ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ: Μ’ αγαπούσανε, ναι. Που είναι τώρα;
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ: Έχουν φύγει, γαμώτο.
ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ: Ναι, έχουν φύγει.Σκηνοθεσία
blitz theatre group

Δραματουργία
blitz theatre group
Νίκος Φλέσας

Kουστούμια
Εύα Μανιδάκη
Αιμιλία Κακουριώτη

Φωτισμοί
Τάσος Παλαιορούτας

Ηθοποιοί
Άρης Αρμαγανίδης
Γιώργος Βαλαής
Θανάσης Δεμίρης
Σιαμάκ Ετεμάντη
Μαρία Φιλίνη
Αιμιλία Κακουριώτη
Βάσω Καμαράτου
Ελένη Καραγιώργη
Ελίνα Λούκου
Μιχάλης Μαθιουδάκης
Ιφιγένεια Μακρή
Μαργιαλένα Μαμαρέλη
Αγγελική Μαρίνου
Αγγελική Παπούλια
Χρήστος Πασσαλής
Φιντέλ Ταλαμπούκας
Σύλλας Τζουμέρκας
Ακούγεται η φωνή της Αγγελικής Παπαθεμελή

Φωτογραφίες
Γιώργος Μάκκας ↗

BIOS, Φεστιβάλ Αθηνών
Αθήνα, 2010 ↗
Σκηνή 9 / Εξωτερικό / Νύχτα / Πεζόδρομος
Ήχος κουκουβάγιας, γρύλλων. Δεν περνάει κανείς. Τα πορτοκαλί φώτα του πεζόδρομου σβήνουν. Από μακριά ακούμε μια γυναικεία φωνή. Η φωνή πλησιάζει όλο και περισσότερο μέχρι που μπαίνει στο πλάνο. Βλέπουμε τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΚΥΛΟ να φωνάζει με έναν τηλεβόα.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΚΥΛΟ: Όλα είναι πιο περίπλοκα απ' ό, τι πιστεύετε. Βλέπετε μόνο το ένα δέκατο της αλήθειας. Ο κόσμος υπάρχει για αιώνες, εσείς είστε εδώ μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Και στο ελάχιστο διάστημα που είστε ζωντανοί, περιμένετε μάταια, χάνοντας χρόνια για ένα τηλεφώνημα, ένα γράμμα, ένα βλέμμα. Και ποτέ δεν έρχεται αυτό που περιμένετε. Οπότε χάνετε το χρόνο σας με την ελπίδα ότι κάτι καλό θα έρθει. Κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε αγάπη. Νιώθω τόσο θυμωμένη, τόσο λυπημένη γαμώτο. Νιώθω τόσο πόνο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Λοιπόν, να πάτε να γαμηθείτε όλοι.
Όλα είναι πιο περίπλοκα πιο περίπλοκα απ' ό, τι πιστεύετε. Βλέπετε μόνο το ένα δέκατο της αλήθειας. Ο κόσμος υπάρχει για αιώνες επί αιώνων και εσείς είστε εδώ μόνο για ένα κλάσμα ενός κλάσματος του δευτερολέπτου. Και στο ελάχιστο διάστημα που είστε ζωντανοί, περιμένετε και περιμένετε και περιμένετε μάταια, ένα βλέμμα, ένα γράμμα, ένα βλέμμα γαμώτο, λοιπόν, ποτέ δεν ήρθε αυτό που περιμένετε. Χάσατε τη ζωή σας, χάσατε τα καλύτερα χρόνια της ζωή σας με την ελπίδα ότι κάτι καλό θα έρθει. Κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε αγάπη. Νιώθω τόσο θυμωμένη, τόσο λυπημένη γαμώτο. Νιώθω τόσο πόνο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Λοιπόν, να πάτε να γαμηθείτε όλοι.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΚΥΛΟ χάνεται στο βάθος.

top
made by Lamb and Lamp