Είναι το πιο μελαγχολικό βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Oι τελευταίες σελίδες του είναι γεμάτες με την μοναξία και τη λύπη αυτού του κόσμου.

— Fyodor Dostoevsky,
    Ρώσος συγγραφέας

    horse_gallop

Ναι, Ούτε που πήγε δεν ξέρω, ούτε τι έκανε εκεί που πήγε δεν ξέρω, ούτε τίποτα. Περιπλανιόταν έτσι. Χωρίς νόημα. Δεν ήταν στα καλά του ο άνθρωπος. Είχε παραισθήσεις. Το χωριό γελούσε. Καταλαβαίνετε.

— Pedro Perlerina,
    Δήμαρχος της Μάντσα

    loop_dealer
H θλιβερή ιστορία του θανάτου του Δον Κιχώτη και όλων όσων πιστεύουν ακόμα στην ομορφιά της ιπποσύνης.

Η παράσταση είναι ενα ψευδο-ντοκιμαντέρ όπου περιγράφονται περιστατικά από τη ζωή του Ιππότη από την Μάντσα. Περιστατικά όπως περιγράφονται στο βιβλίο, εμπνευσμένα από αυτό ή τελείως επινοημένα.

    birds

Ήρωες του βιβλίου και ιστορικά πρόσωπα εκφράζουν τη γνώμη τους για τον ήρωα, είτε υποστηρίζοντάς τον είτε αμφιβάλλοντας για τον τρόπο που επέλεξε να ζήσει.


Μας υπενθυμίζει ωστόσο ότι είμαστε συνέχεια σε πόλεμο. Ότι όλα είναι πόλεμος.

— Gudrun Ennslin,
    Μέλος της RAF

    weather

Λίγο πριν πεθάνει, με φώναξε δίπλα του και μου είπε, 'Σ'αγάπησα πολύ, φίλε μου Σάντσο. Συγγνώμη για όλα αυτά που σε ανάγκασα να κάνεις. Αλλά τώρα κουράστηκα. Είχαμε πολλές περιπέτειες και βγήκα σε όλες νικητής. Αλλά είμαι ακόμα λυπημένος.'

— Sancho Panza,
    Φίλος του Δον Κιχώτη


Ο Δον Κιχώτης περπατάει σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, περπατάει χωρίς πραγματικά να κινείται, περικυκλωμένος από παράξενα πουλιά και ανθρώπους με μάσκες, νεαρούς άντρες και γυναίκες που τρέχουν σε ένα ερημικό τοπίο, σε ένα παράξενο Punishment Park, μέσα σε ένα βίαιο και παράλογο σύμπαν, όπου βασιλεύει το χάος και η ελπίδα έχει χαθεί. Δεν είναι σαφές αν αυτός ο παράξενος κόσμος υπάρχει στην πραγματικότητα ή αν είναι το προιόν του ταραγμένου μυαλού του ήρωα. Ούτε είναι σαφές αν αυτός ο κόσμος είναι το σύμπαν του βιβλίου ή ο πραγματικός κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

    howling_wolf


Περιμέναμε μέχρι το βράδυ. Τίποτα. Είχε φύγει. Ο θείος μου είχε φύγει. Δεν το περίμενα ποτέ αυτό. Δεν είχα σκεφτεί πώς είναι όταν κάποιος φεύγει.

— Antonia Quijano,
    Ανιψιά του Δον Κιχώτη

    crickets

Είναι ένας Ιππότης της Πίστης μέσα σε έναν κόσμο απίστων. Γι' αυτό μένει μόνος.

— Andrei Tarkovsky,
    Ρώσος κινηματογραφιστήςΌλοι μας κάποια στιγμή ονειρευτήκαμε ότι είμαστε ήρωες. Ότι διορθώνουμε το κακό, ότι σώζουμε τον κόσμο από την αδικία. Φυσικά, δεν γίναμε ήρωες τελικά. Οι περισσότεροι από μας. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει τίποτα. ‘Η αλήθεια υπάρχει έστω κι αν όλα είναι πλάνη. Η πίστη υπάρχει έστω κι αν δεν την κρατάει κανείς’.

— Groucho Marx,
    Aμερικανός ηθοποιός


Έξοχος και υψηλή κυρία,

Ο πληγωμένος από την αιχμή της απουσίας και αιμάσσων στα φύλλα της καρδιάς σας εύχεται, γλυκυτάτη Δουλτσινέα, την υγεία που αυτός δεν έχει. Εάν η ομορφιά σας με υποτιμά, εάν η αξία σας δεν είναι καθόλου ευνοική προς εμέ, εάν η περιφρόνησή σας μου προκαλεί άγχος και αγωνία, μολονότι είμαι έτοιμος να το υπομείνω, πολύ φοβούμαι ότι δεν θα αντέξω σ’ αυτή τη θλίψη η οποία, εκτός του ότι είναι τόσο δυνατή, έχει διαρκέσει και πολύ μεγάλο διάστημα. Ο καλός μου ιπποκόμος Σάντσο θα σας δώσει πλήρη εικόνα, ω ωραία αγνώμων και προσφιλής εχθρά μου, της καταστάσεως εις την οποία εξαιτίας σας βρίσκομαι. Αν επιθυμείτε να με βοηθήσετε, είμαι δικός σας. Εάν όχι, κάμετε αυτό που είναι της αρεσκείας σας, διότι, με το να δώσω τέλος στη ζωή μου, θα ικανοποιήσω και τη σκληρότητά σας και τον δικό μου πόθο.

Δικός σας μέχρι θανάτου

(Γράμμα του Δον Κιχώτη προς την Δουλτσινέα ντελ Τομπόσο)

Διασκευή – Σκηνοθεσία
blitz theatre group

Φωτισμοί
Τάσος Παλαιορούτας

Σκηνικά – Κουστούμια
Εύα Μανιδάκη ↗

Βοηθός σκηνοθέτη
Αγγελική Τσούπρα
Βάσια Ατταριάν

Ήχος
Στέφανος Κωνσταντινίδης

Ηθοποιοί
Άρης Αρμαγανίδης
Γιώργος Βαλαής
Ερρίκος Λίτσης
Μιχάλης Μαθιουδάκης
Αγγελική Παπούλια
Χρήστος Πασσαλής
Φιντέλ Ταλαμπούκας
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Νίκος Φλέσσας κ.ά.
top
made by Lamb and Lamp